Apple Numbers – izračun povprečne vrednosti

Kako se izračuna povprečna vrednost za podatke, ki so vnešeni v brezplačni pisarniški program za delo s tabelami? Program Apple Numbers nudi enostavno funkcijo AVERAGE, ki za izbrane podatke izračuna povprečje.

Povprečje lahko izračunamo za poljubno skupino številčnih podatkov. Med številčne podatke sodi tudi valuta.

Primer 1

V celicah od B2 do B7 imamo številčne vrednosti. Izračunati nameravamo povprečno bruto plačo v našem malem podjetju.

 Splošen postopek:

Opomba: za nekatere funkcije je na voljo tudi poenostavljen postopek in AVERAGE sodi v izbor teh pogosteje uporabljenih formul.

 

Poenostavljen postopek (velja za AVERAGE):

Primer 2

V zahtevnejšem primeru imamo podatke, za katere računamo povprečje, ločene tako, da se vmes nahajajo tudi takšni podatki, ki ne sodijo v naš izračun povprečja. Tak primer prikazuje slika. Podatkov iz stolpca C nočemo imeti v izračunu povprečja. Program Numbers bo samodejno ignoriral manjkajoč podatek v celici D4 (bruto plača za Dašo v avgustu 2021), ne more pa vedeti, da podatki v stolpcu C ne sodijo v naš izračun povprečne bruto plače za mesec julij in avgust.

Postopek:

Opomba: posamične skupine podatkov – v našem primeru je prva skupina v rangu celic od B2 do B7 in druga v rangu celic od D2 do D7 – so medsebojno ločene s podpičjem.

 

Vir naslovne slike: Apple.com

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate.