PSD2 – od regulativne zahteve do poslovne priložnosti

PSD2 – od regulativne zahteve do poslovne priložnosti
22. 5. 2019 Adam Sabljakovic

Z začetkom novega obdobja v bančnem sektorju, tj. z uvedbo direktive PSD2 (Payment Service Directive), je Algotech v sodelovanju s SRC Slovenija organiziral srečanje za bančnike: PSD2 – od regulativne zahteve do poslovne priložnosti.

Dogodka, ki se je odvil 16. maja v hotelu Falkensteiner v Beogradu, so se udeležili predstavniki vodilnih bank v Srbiji.

Po uvodnem nagovoru, s katerim je generalni direktor Algotecha Dragan Gajić odprl srečanje, je sledilo prvo predavanje na temo analize zakonodajnega okvirja PSD2, kjer so udeleženci imeli priložnost spoznati vse podrobnosti o novih predpisih. S preprostim primerom spletnega nakupovanja je bila prikazana razlika med trenutno spletno plačilno metodo in spletnimi plačili, ko pričnejo veljati predpisi PSD2.

Razpravljali smo tudi o tem, kako lahko banke te predpise spremenijo v različne poslovne priložnosti ter s tem izboljšajo način delovanja in kakovost storitev, ki jih nudijo svojim strankam.

Sledilo je predavanje Tilna Rebca, regionalnega direktorja prodaje SRC Slovenija, ki je podal zelo zanimive informacije o strateških možnostih PSD2 in tehnoloških posledicah za banke. Poudaril je, da je pomembna tehnologija, še posebej zagotovitev skladnosti z RTS (regulativnimi tehničnimi standardi), kot tudi API-jev in odprte digitalne platforme, ter ustrezne skrbi za varnost.

Po kratkem odmoru je Tomaž Borštner, vodja tehnološkega oddelka v Bankartu, govoril o rešitvah in praktični uporabi njihove platforme za PSD2. Ta deluje kot enotna vstopna točka za vse banke, ki se lahko prek enotnega vmesnika povežejo z različnimi finančnimi storitvami.

Sam dogodek se je zaključil z okroglo mizo “Odziv na izzive odprtega bančništva in PSD2”, na kateri sta sodelovala Branko Greganović, direktor NLB Banke Srbije, in Tomaž Borštner, vodja tehnološkega sektorja v Bankartu, moderator okrogle mize pa je bil Miha Žerko, predsednik uprave SRC Slovenija.

Iz vsega povedanega je jasno, da bo direktiva PSD2 popolnoma spremenila način delovanja današnjega bančništva. Glavni sklep, do katerega so prišli vsi udeleženci srečanja, pa je, da moramo direktivo razumeti kot poslovno priložnost in se prilagoditi novim izzivom, ki jih bo prinesla.