Search
Close this search box.

Uspešno zaključen projekt PollFree

Financira Evropska unija

V mesecu novembru smo po 34 mesecih končali projekt Poll Free, v sklopu katerega smo razvijali platformo, ki meri in spremlja kakovost zraka na mikro in makro nivoju. Izvajal ga je konzorcij v sestavi FTA d.o.o., SRC d.o.o. in Genis d.o.o. Skupno finančno podporo sta zagotovila Republika Slovenija in Evropska Unija.

O projektu smo govorili z mlajšim analitikom Igorjem Martič in mlajšim razvojnim inženirjem Žigom Udovič, ki sta bila zadolžena za vzpostavitev IoT platforme in razvoj mobilne aplikacije PollFree.

Kaj je bil glavni cilj projekta?

Glavni cilj projekta »Vzpostavitev senzorske platforme za spremljanje in napoved kakovosti zraka na mikro lokacijah (PollFree)« je razvoj platforme, ki bo natančno merila in spremljala kakovost zraka na mikro in makro nivoju – od mest, ulic in križišč do posameznih hiš, stanovanj in neposredne okolice oseb.

Za kakšen končni produkt gre in koliko časa ste ga razvijali?

Končni produkt sestavljata stacionarni in prenosljivi senzor za merjenje koncentracije cvetnega prahu in onesnaženosti okolice. Njima je še dodana mobilna aplikacija, ki uporabniku omogoča raziskovanje koncentracije cvetnega prahu in onesnaženosti po krajih v Sloveniji.

Kako deluje Poll Free senzor?

Stacionarni senzor deluje tako, da sprva iz pred pripravljenega skladišča, ki je napolnjen z objektnimi in krovnimi stekelci, vzame eno objektno stekelce. Slednje je premazano z premazom, ki omogoča snovem iz kasneje vsesanega zraka, da se nanj ujamejo. Objektno stekelce položi na rotacijsko ploščo, ki stekelce postavi pod komoro, ki vsesava zrak iz okolice. Po končanem intervalu se objektno stekelce premakne nazaj v začetno pozicijo, kjer iz skladišča prejeme krovno stekelce, ki je prav tako premazano s premazom oz. gelom. To krovno stekelce senzor položi na objektno stekelce in tako je vzorec pripravljen na segrevanje. Vzorec segrevamo zato, da se prej omenjeni gel zmehča in omogoči, da se objektno in krovno stekelce, ter vsa snov, močno držijo skupaj. Vzorec je nato pripravljen na slikanje. Rotacijska plošča se zasuka in vzorec pripelje na območje kjer opravi cca. 15 slik z različnimi fokusi. Po končanem slikanju vzorca se ta prenese nazaj v skladišče, kjer se nahaja poseben prostor za »končane« vzorce. Iz več slik se izbere najboljša, ta pa je nato še obdelana s pomočjo umetne inteligence, kjer prepoznamo posamezne delce ujetih pelodov.

Kateri je bil največji izziv in kako ste ga rešili?

Največji izziv je bilo določiti način merjenja cvetnega prahu. Želeli smo biti cenovno dostopni uporabnikom ampak še zmeraj dovolj natančni pri napovedi. Izkazalo se je, da so slike, ki jih naredijo kamere mobilnih telefonov dovolj dobre, da se s pomočjo umetne inteligence in strojnih modelov izmeri nivo cvetnega prahu v zraku.

Komu je namenjena Poll Free aplikacija?

Mobilna aplikacija PollFree  je namenjena vsem, ki si želijo bolje zavedati v kakšnem okolju živijo, predvsem pa tistim, ki se soočajo z alergijskimi težavami, ko govorimo o cvetnem prahu. Z aplikacijo smo uporabnikom omogočili, da preverijo kakšna bo koncentracija cvetnega prahu v zraku za kar tri dni vnaprej in s tem zagotovili »a head start« v boju proti cvetnemu prahu, saj se tako lahko uporabnik pripravi vnaprej in poskrbi za primerno zaščito.

PollFree

Pozabite na vaše alergije!

Prijavi se na SRC novičke

Novice v svetu IT tehnologije

Ostale novice

Novice

SRC je Cisco DevNet specialist

V podjetju SRC, ki se ponaša s statusom Cisco Gold partnerja, smo uspešno obnovili specializacijo Cisco DevNet. Ta dosežek ponovno potrjuje našo zavezanost k odličnosti

Želite dvigniti vaš IT
na nov raven?

small_c_popup.png

Obvestilo o ponovni dostopnosti storitev

Vse uporabnike storitev v računalniškem oblaku obveščamo, da se vsi sistemi ponovno normalno odzivajo. Po doslej zbranih informacijah je ob izvajanju gradbenih del prišlo do prekinitve linije, na kar je programska oprema za upravljanje z diskovnim poljem odreagirala napačno. S pomočjo proizvajalca diskovnega sistema smo uspeli sanirati problem okrog 11h dopoldne. Zaradi velikega števila strežnikov, ki se nahajajo v računalniškem oblaku je ponovna vzpostavitev v polno funkcionalno stanje trajala okrog 50 minut.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate.