SRC CLOUD

SRC CLOUD
14. 10. 2019 Adam Sabljakovic

ALJOŠA TOMAŽ

KD GROUP JE SVOJE INFORMACIJSKO OKOLJE V CELOTI PRENESLA NA PLATFORMO SRC CLOUD, ZATO SMO SE O TEM POGOVORILI Z ALJOŠO TOMAŽ, KI JE BIL DO NEDAVNEGA GLAVNI IZVRŠNI DIREKTOR KD GROUP

SRC CLOUD

SRC Cloud je idealna informacijska rešitev, če želimo ukiniti investicijske stroške za infrastrukturo, znižati operativne stroške, obvladovati tveganja in zadovoljevati stranke z vselej najsodobnejšo tehnologijo. Da bi vse to dosegli, je nujno, da prehod na oblačne storitve izvedemo pravilno in varno. Oblak prinaša veliko možnosti za hitro prilagoditev na IT-zahteve. Tako lahko zelo hitro in preprosto rešimo potrebe po dodatnih infrastrukturnih kapacitetah, neprekinjenem poslovanju v primeru katastrofe ali pa oblak uporabimo za varnostno shranjevanje dragocenih podatkov. Najbolj pomembno pa je, da so naše informacije vedno na voljo in varno shranjene v SRC-oblaku.

LANSKO LETO IN ZAČETEK LETOŠNJEGA LETA STA PODJETJU KD GROUP PRINESLA KAR NEKAJ VELIKIH SPREMEMB. KAKO GLEDATE NA PRETEKLE DOGODKE IN KAM JE USMERJENA VAŠA POSLOVNA VIZIJA?

Na področju lastništva ni bilo velikih sprememb, prišlo pa je do spremembe vizije družbe kot posledica prodaje strateških naložb v zavarovalništvo in upravljanje premoženja, tj. Adriatic Slovenice, skupaj s KD Skladi. KDG postaja družba, ki ji je poleg upravljanja naložbenega portfelja glavna nepremičninska dejavnost.

POSLOVNE SPREMEMBE SO OD VAS ZAHTEVALE TUDI RAZMISLEK O TEM, KAKO SE SPOPASTI Z MODERNIMI IZZIVI INFORMACIJSKE PODPORE, KI STE JO PRAKTIČNO MORALI ZGRADITI NA NOVO. KAJ JE BILO VODILO ZA VAŠO ODLOČITEV?

Do omenjene transakcije je informacijsko podporo KD Group zagotavljala njena hčerinska družba AS, tako da je bila odločitev o »outsoursingu« preprosta. Pri takem načinu zagotavljanja informacijske podpore se bistveno zmanjšajo potrebna vlaganja v opremo, ne potrebuješ ITkadra, dobiš pa ekipo strokovnjakov za različna področja, poveča se prilagodljivost pri povečanih potrebah IT-ja …

 

IZBRALI STE PODJETJE SRC IN NJEGOVE REŠITVE SRC CLOUD, KI OMOGOČA CELOSTNO UPRAVLJANJE INFORMACIJSKEGA OKOLJA. KAKO OCENJUJETE SAM PREHOD V »OBLAK« TER KAKO BI OCENILI IZKUŠNJO PO PREHODU, PREDVSEM KOT UPORABNIK?

Delo v »oblaku« s podjetjem SRC za nas ni nekaj novega, saj imamo izkušnjo še iz časov delovanja KD Banke. Sam projekt migracije je bil kar zahteven, a izveden v zastavljenih časovnih okvirih. Pomembno je, da se za uporabnike ni nič spremenilo, izvedli pa smo tudi nekatere izboljšave.

ZAGOTOVO IMA VSAKO PODJETJE SPECIFIČNO ORGANIZIRANOST IN PRILAGOJENE POSLOVNE PROCESE. SE VAM ZDI, DA JE REŠITEV SRC CLOUD PONUDILA DOVOLJ STANDARDNIH VSEBIN, OBENEM PA POSKRBELA, DA SE JE REŠITEV PRILAGODILA VAŠIM ŽELJAM IN ZAHTEVAM?

KDG se je zaradi preteklih dobrih izkušenj pri KD Banki odločil za preizkušenega izvajalca, seveda pa je bilo pri tem odločilno predvsem to, da je izbrani partner sposoben ponuditi rešitve, ki odgovarjajo specifičnim zahtevam poslovanja ali na kratko za KDG postaviti »oblak po meri«.

DANES JE NA TRGU NA RAZPOLAGO DOVOLJ OBLAČNIH REŠITEV. GLEDE NA TO, DA STE FINANČNO PODJETJE, STE ŠE BOLJ POD DROBNOGLEDOM REGULATORJEV IN TUDI HRANITE VELIKO ZAUPNIH PODATKOV. KAJ JE BILA VAŠA NAJVEČJA SKRB?

Varnost, zanesljivost, strokovnost, zadostnost virov, velikost in stabilnost podjetja. Teh storitev ni mogoče zaupati »one man band« podjetjem.

KO GOVORIMO O »OBLAKU« SI PREDSTAVLJAMO, DA SO NAŠE VSEBINE SHRANJENE NEKJE DALEČ IN VARNO. VENDAR SO V VSAKEM POSLU POMEMBNI PREDVSEM LJUDJE IN DA NJIHOVO DELO POTEKA NEMOTENO. KER STE INFORMACIJSKO UPRAVLJANJE V CELOTI PREPUSTILI PODJETJU SRC, JE NAJBRŽ POMEMBNO, DA JE NA DRUGI STRANI »OBLAKA« VSEENO EKIPA STROKOVNJAKOV, KI JE RELATIVNO BLIZU IN DOBRO PRIPRAVLJENA NA UPRAVLJANJE VAŠEGA OKOLJA. SE VAM ZDI, DA JE TO ZA VAS IN SLOVENSKA PODJETJA NA SPLOŠNO VSEENO VELIKA PREDNOST?

Zlasti za finančno industrijo je pomembno, da se, četudi so rešitve tuje, izvajajo preko domačih podjetij. V Sloveniji je bilo, ker se to načelo ni zadosti upoštevalo, preveč raznih »Sigm, Simbolsov …«.

GLEDE NA PRIHAJAJOČE POSLOVNE IZZIVE LAHKO PRIČAKUJEMO, DA BODO ZAHTEVE PO INFORMACIJSKI INFRASTRUKTURI V PRIHODNOSTI SAMO ŠE NARAŠČALE. IZBRALI STE REŠITEV SRC CLOUD. ALI SE STRINJATE, DA STE NA TEM PODROČJU S TEM PRIDOBILI OGROMNO IN HITREJŠO PRILAGODITEV NA NOVE RAZMERE?

O tem ne dvomimo. Bo pa obseg potrebnih IT-storitev primarno odvisen od ambicij in razvoja družbe. Sicer pa zlasti za finančne institucije velja, da so le največje lahko vse, tako razvijalke produktov in storitev, ponudnice – prodajalke le teh svojim strankam (in nasploh na trgu), ter procesorke. Za manjše institucije, in to velja tudi za banke, zavarovalnice in družbe za upravljanje, je smotrno, da procesiranje podatkov zaupajo specializiranim podjetjem ter svojo pozornost posvetijo svojim strankam. Pri nas je še vedno prisotna zasnova, da morajo finančna in druga podjetja vse opravljati doma. To pa je razvojno neučinkovita in draga zasnova.

error

Če uživate v člankih, jih delite s prijatelji. Lepe stvari je lepo deliti.