Tehnologija hibridnega oblaka

Tehnologija hibridnega oblaka
14. 10. 2019 Adam Sabljakovic

MICHELE LEONARDI

Izvršni direktor, IBM Slovenija

Tehnologija
hibridnega oblaka

Drugo poglavje digitalne transformacije

Zelo sem bil vesel, ko sem dobil povabilo, da nekaj napišem za vašo publikacijo. SRC in IBM v zadnjih letih zelo dobro sodelujeta in menim, da lahko v prihodnje sodelovanje še precej razširimo. Lep primer takega sodelovanja je projekt PSD2 za slovenske banke. Pri tem projektu uspešno uporabljamo tehnologijo hibridnega oblaka. V tem članku bom pojasnil prednosti tehnologije hibridnega oblaka in njene uporabe. Seveda bom omenil tudi nakup podjetja Red Hat s strani IBM.

Tehnologija računalniškega oblaka je podjetjem prvotno omogočala najem IT-infrastrukture in računalniških zmogljivosti (»infrastruktura kot storitev«) ter dostop do programske opreme na globalni ravni. V svojem prvem poglavju je predstavljal predvsem višjo produktivnost in stroškovno učinkovitost in ta model oblaka je za številne postal novi obraz IT-ja. A sčasoma se je definicija oblaka razvijala in rasla. Resnične vrednosti oblaka dandanes ne določata le produktivnost in stroškovna učinkovitost najema računalniških zmogljivosti po potrebi. Namesto tega je ta vrednost vse bolj posledica zmožnosti oblaka, da podjetjem omogoča inoviranje v varnem in zanesljivem okolju ter korenito spreminja način njihovega poslovanja.

Tehnologija oblaka je bila hitro sprejeta in dandanes skorajda vsa podjetja uporabljajo eno izmed njegovih oblik. Podjetja so trenutno zaključila 20 % poti v oblak oziroma prvo poglavje, pri čemer je drugo poglavje namenjeno prenosu kritičnih aplikacij (preostalih 80 %) v oblak. Ob izvajanju tega prehoda morajo podjetja upoštevati »edinstvene potrebe glede skladnosti, varnosti in lokacij«, katerih posledica je kompleksna mreža hibridnih okolij, sestavljenih iz več oblakov. Dejansko več oblakov že uporablja 94 odstotkov podjetij. Za uspešen prehod v drugo poglavje podjetja potrebujejo možnost varnega in učinkovitega prenosa podatkov in aplikacij med oblaki.

Z vstopom v naslednje poglavje postaja definicija oblaka vse širša in podjetja ga vidijo kot priložnost za združitev obstoječih IT-jev in lastnih oblakov z javno dostopnimi zmogljivostmi novih oblakov, kot so UI in analitika, ki ju v celoti podpira varnost. Obenem morajo podjetja imeti možnost enostavno izbrati lokacijo za svoje aplikacije v vseh teh okoljih, kar pomeni zavezanost odprtokodni tehnologiji ter vse večjo avtomatizacijo in upravljanje. Prav to je pristop hibridnega oblaka. Ta strategija pomaga podjetjem pri iskanju novih rešitev za prastare izzive, za uvedbo popolnoma novih poslovnih storitev ter celovito transformacijo izkušnje tako uporabnikov kot zaposlenih – in še veliko več.

Dodatna vrednost, ki jo prinaša tehnologija hibridnega oblaka, že omogoča resnične in temeljite spremembe. V preteklem letu je IBM predstavil programsko opremo Multi-cloud Manager, ki podjetjem ponuja vidljivost in nadzor nad različnimi oblaki in ponudniki.

Naslednji pomemben korak, s katerim bo IBM podjetjem pomagal pri njihovem prehodu v hibridni oblak, je bil nakup podjetja Red Hat. Za panogo to pomeni, da bosta IBM in Red Hat ne le še nadalje omogočala uporabo odprtokodnih izdelkov za podjetja, ampak tudi izkoristila svoje panožne izkušnje za pomoč podjetjem pri analizi in uporabi njihovih podatkov.

Odprtim tehnologijam hibridnega oblaka podjetja Red Hat so tako na voljo velikanski obseg inovativnosti ter panožne izkušnje družbe IBM ter vodilni prodajni položaj v 175 državah. IBM in Red Hat bosta še pospešila inovativnost z nudenjem naslednje generacije hibridne platforme preko več oblakov. S temeljem na odprtokodnih tehnologijah, kot sta Linux in Kubernetes, bo ta platforma podjetjem omogočala varno namestitev, uporabo in upravljanje s podatki in aplikacijami na sami lokaciji ter na zasebnih in več javnih oblakih.

IBM in Red Hat imata skupne odprtokodne vrednote in obsežne izkušnje. Podjetji že več kot 20 let sodelujeta pri uveljavljanju odprtokodnih rešitev kot standardne izbire za sodobne IT-rešitve, kar vključuje tudi nenehno zavzemanje za odprto vodenje in nudenje pomoči odprtokodnim projektom ter skupnostim za doseganje njihove nadaljnje uspešnosti.

Z nakupom Red Hat je IBM pridobil eno od najpomembnejših podjetij v IT-panogi. Pionirski poslovni model Red Hat je odprti kodi – vključno s tehnologijami, kot so Linux, Kubernetes, Ansible, Java, Ceph in številne druge – pomagal doseči trenutni položaj kot del mainstreama. Linux danes predstavlja najbolj uporabljeno platformo za razvoj. Le Red Hat Enterprise Linux bo po ocenah k svetovnemu gospodarstvu v letu 2019 prispeval preko 10 bilijonov (10 tisoč milijard) dolarjev prihodkov. Do leta 2023 bo po napovedih na delovnih mestih, povezanih z Red Hat, zaposlitev dobilo dodatnih 640.000 posameznikov.

IBM je zavezan h krepitvi in pospeševanju odprte kode ter hibridnih oblakov za podjetja iz številnih panog ter k varovanju neodvisnosti in nevtralnosti odprtokodne dediščine podjetja Red Hat. Ta dediščina obsega tako odprtokodno skupnost, njene vodilne predstavnike, prispevke in model razvoja; portfelj izdelkov, storitve in strategijo vstopa na trg; robustne ekosisteme razvijalcev in partnerjev ter edinstveno kulturo.

error

Če uživate v člankih, jih delite s prijatelji. Lepe stvari je lepo deliti.