“The best way to predict the future is to invent it.”

“The best way to predict the future is to invent it.”
8. 6. 2018 Adam Sabljakovic

ALENKA ŠTEFANIČ SPLICHAL

“The best way to predict the future is to invent it.”

Poskušamo ustvariti en del prihodnosti, ampak glede tega je gotova samo ena stvar. Prihodnost je nepredvidljiva.

MIHA ŽERKO

predsednik uprave SRC

Podjetje SRC je lansko leto zdravo in polno optimizma vstopilo v 4. desetletje. A pretekla leta niso bila vedno lahka. Pregovor pravi, da je vsaka stvar za nekaj dobra. Kaj dobrega ste v teh letih odkrili v SRC-u?

Preteklo obdobje res ni bilo lahko. Rek, da je vsaka stvar za nekaj dobra, ti je lahko v tolažbo le, ko gredo stvari zares narobe, kaj več pa si z njim ne moreš pomagati. Na srečo se je pokazalo, da je bilo v teh letih v SRC-u veliko dobrega. Zato smo še vedno tukaj in zato spet lahko samozavestno in z veseljem gledamo naprej.

Prva dobra stvar, ki je prišla na površje, je predanost, vztrajnost, potrpežljivost in srčnost naših zaposlenih. Imam občutek, da smo v tem obdobju začeli čedalje bolj držati skupaj. Veliko več zaposlenih se danes trudi gledati na dobro zdravje celotnega podjetja, ne samo svojih oddelkov. Ta timski duh je močnejši kot kadarkoli prej.

Druga stvar so seveda naše stranke. Brez njih nas ni. Čeprav smo vsi šli čez težke čase in se je vsak ukvarjal s svojimi težavami, smo nekako skupaj skušali broditi naprej po močvirju, v katerem smo se znašli. Zdaj smo na srečo zunaj in pot naprej je videti lepša.

Tretja dobra stvar so bili novi izdelki, storitve in partnerstva. Zgradili smo novo platformo doZdravnika, uspešno osvojili zasnovo SOA, zasnovo mikrostoritev, se pripravili na PSD2, nadgradili in povečali zmogljivost našega podatkovnega centra za upravljane storitve, naredili lastno platformo za prodajo bančnih produktov in jo uspešno prodali avstrijski bančni skupini, zdaj pa to širimo tudi na druge banke.

Četrta stvar je ohranjanje ravni strokovnosti. Ne glede na zelo omejena finančna sredstva smo v zadnjih 5 letih investirali v povečevanje strokovnosti naših ekip. V tem času smo postali Cisco Gold Partner, več kot 100 naših inženirjev izobrazili, kako na najbolj sodoben način pisati software in graditi informacijske sisteme.

Peto dobro odkritje je bilo spoznanje, da prijatelja res spoznaš v nesreči. Posebej bi se rad zahvalil skupini KD oziroma zavarovalnici Adriatic Slovenica, ki nam je v zadnjih 5 letih res stala ob strani pri pogajanjih z bankami in nam pomagala izpolniti včasih nemogoče zahteve.

Dinamično jedro delovanja in razvoja podjetja so tudi njegovo poslanstvo in vrednote. So se te skozi čas pri vas spremenile?

Vrednote gradijo osnovno kulturo podjetja in te so pri nas že od samega začetka enake:

VSAKI STRANKI BITI ZAUPANJA VREDEN DOLGOROČEN PARTNER
SEBI IN STRANKI OMOGOČATI NENEHNO RAST IN RAZVOJ
ZAKLJUČITI DELO, KO STA ZADOVOLJNA STRANKA IN KONČNI UPORABNIK
ZADOVOLJNE STRANKE USTVARJATI Z ZADOVOLJNIMI ZAPOSLENIMI

Mogoče se je z leti le spreminjala oblika zapisa teh vrednot, vendar v svojem bistvu so enake že ves čas.

Prej smo omenili optimizem. Na čem ga gradite?

Za nami je kar nekaj uspešnih projektov, pred nami pa veliko zanimivih. V zadnjem času smo dobili nove projekte na področju urejanja okolja in prostora, v življenje smo spravili portal eJN, v banki Addiko smo v dveh državah, v roku in okviru stroškov, pripeljali do produkcije rešitev za asistirano prodajo kreditov. Portal doZdravnika.si ima že več kot 6000 uporabnikov, razvili smo rešitev za elektronsko naročanje mikrobioloških preiskav, investirali več kot 250.000 EUR v nadgradnjo kapacitet našega podatkovnega centra in dvignili produktivnost za 15 %, prijavili bomo prvi patent za napravo, ki jo razvijamo skupaj z dvema partnerjema, podpisali smo pogodbo o sodelovanju s švicarskim podjetjem Sofgen, enim največjih implementatorjev bančnih informacijskih sistemov v Evropi in še bi lahko nadaljeval.

Hkrati se čuti, kako je v celotno poslovno okolje spet prišel optimizem. Pogovori se spet vrtijo okoli investicij v napredek, izboljšave. Tako je za optimizem tako notranjih kot zunanjih razlogov več kot dovolj.

Pred svetom je nekaj prelomnic, ki jih napovedujejo tudi resne institucije, ne le astrologi. Govora je o tehnologijah, ki bodo preobrazile svetovno gospodarstvo, med drugim o umetni inteligenci in strojnem učenju, navidezni resničnosti ter tehnologiji blockchain. Zanimiva je tudi Gartnerjeva napoved, da naj bi leta 2020 vsebovalo tehnologijo, ki jo danes označujemo kot Internet of Things (IoT), 95 % novih elektronskih izdelkov. Kako ste se v SRC-u pripravili na to? Si upate morda tudi vi napovedati prihodnost?

Prihodnost je zelo težko napovedati, zato imamo na vrhu stopnišča, na našem sedežu v Ljubljani, napisan rek: »The best way to predict the future is to invent it.« Ta napis vsak dan vidi vsak naš zaposleni. Seveda si ne delam utvar, da lahko vplivamo na cel svet. A vseeno je pomembno, da smo v bistvu sami gospodarji svoje usode. Zato moramo biti v čim boljši kondiciji, da bomo lahko odgovorili na izzive, ki jih bo prihodnost prinesla.

No, če sem vseeno malo bolj konkreten. Mislim, da bo v prihodnosti na nas zelo vplival razvoj umetne inteligence, ki bo vgrajen tako v naprave kot v software. Mislim, da bo čez 5 let postalo to nekaj čisto vsakdanjega, kar bo zelo spremenilo naš način dela. Tudi mi s partnerji razvijamo pametno napravo, ki bo olajšala življenje ljudem z alergijami. Igramo se s tehnologijo blockchain, vendar še nismo prišli do praktičnega primera uporabe. Poskušamo ustvariti en del prihodnosti, ampak glede tega je gotova samo ena stvar. Prihodnost je nepredvidljiva.

 

src-miha-zerko

error

Če uživate v člankih, jih delite s prijatelji. Lepe stvari je lepo deliti.