Mobilna identiteta smsPASS

Mobilna identiteta smsPASS
8. 6. 2018 Adam Sabljakovic

LUKA POPOVIĆ

Mobilna identiteta smsPASS

Storitev je na voljo uporabnikom portala eUprave, ki se lahko pohvali kot prvi portal v Sloveniji s tem mehanizmom.

Mobilna identiteta smsPASS je način prijave v SI-PASS, ki s pomočjo enkratnega gesla, poslanega s kratkim sporočilom (SMS), omogoča elektronsko podpisovanje dokumentov in zanesljivo identifikacijo uporabnika pri uporabi e-storitev. Za uporabo potrebuje uporabnik mobilno telefonsko številko in telefon, ki sprejema kratka sporočila, ter napravo, povezano na splet (npr. računalnik, tablico, pametni telefon).

Na portalu eUprava je ekipa, ki je zadolžena za vzdrževanje in nadgradnjo portala, omogočila državljanom prijavo z omenjenim mehanizmom. S tem posegom oz. dograditvijo je državljanom omogočen bolj preprost in tehnološko napreden dostop do vsebin, ki jih ponuja eUprava. S posegom je naročnik želel približati in poenostaviti uporabo storitev javne uprave skozi portal, predvsem za mlade, ki do spletnih vsebin dostopajo pretežno z uporabo pametnih telefonov oz. tablic.

luka_slika2

Slika3(MojaE2)_preview
Slika3(MojaE2_1)_preview

V praksi to pomeni, da lahko uporabnik podpisuje vse dokumente in obrazce kar preko svoje mobilne naprave. Študenti in dijaki lahko med drugim recimo oddajo vlogo za bivanje v študentskih domovih ali pa zaprosijo za subvencijo mesečne vozovnice.

To sta le dva dokumenta, ki sta zelo pomembna za mlade uporabnike, v popolnosti sta dostopna po novem tudi z uporabo samo mobilne naprave. Seznam vlog in ostalih obrazcev in dokumentov se nahaja na http://e-uprava.gov. si/podrocja/vloge.

Statistika prometa obiskanosti spletnih strani na svetu prek mobilnih naprav je v letu 2018 že presegla obiskanost spletnih strani v primerjavi z dostopi prek namiznih računalnikov.

Statistika kaže, da je kar 52,2 % vseh obiskov spletnih strani v letu 2018 opravljenih z mobilnimi napravami (Vir: https://www.statista.com/statistics/241462/globalmobile-phone-website-traffic-share/).

SMSpass_graf

Zato so se na Ministrstvu za Javno upravo skupaj z izvajalci različnih informacijskih sistemov odzvali na trende in omogočili uporabo storitev javne uprave tudi za mobilne naprave.

mag. Tatjana Mizori Zupan,

vodja projekta eUprava, Ministrstvo za Javno upravo

Vključitev storitve smsPASS na portalu eUprava je izjemnega pomena. Že vse od prenove si prizadevamo, da bi portal sledil sodobnim trendom razvoja in da bi ga lahko uporabljali vsi državljani. Vemo pa, da mladi prisegajo predvsem na mobilnost. In to jim sedaj ponujamo tudi na portalu eUprava. Storitve na portalu lahko od sedaj naprej opravijo povsem mobilno – na tablici ali telefonu.

Nekaj številk, ki potrjujejo navedene trditve:

SMSpass_stevilke

S pomočjo agilnega vodenja projektov, vztrajnostjo in tesnim sodelovanjem med izvajalcem in naročnikom eUpravo približujemo državljanom z majhnimi koraki, vendar neprestano.

error

Če uživate v člankih, jih delite s prijatelji. Lepe stvari je lepo deliti.