IBM Domino 10: več kot facelift

IBM Domino 10: več kot facelift
9. 10. 2018 Adam Sabljakovic

ROBERT KRISTANC

IBM Domino 10: več kot facelift

V zadnjih 10 letih se je velik del IKT-skupnosti do produktov iz družine Domino/Notes pogosto obnašal kot mačeha do Pepelke. Uboga Lotus je pri 29 letih hodila naokrog v raztrganih oblačilih in bosa. Okolica se ji je posmehovala in govorila: »Glej jo revico – lastna družina je ne mara, naokrog hodi kot živ mrtvec.« Čeprav je bila pridna, sposobna in vztrajna, so bili ljudje prepričani, da nima prihodnosti.

V zadnjih 10 letih se je velik del IKT-skupnosti do produktov iz družine Domino/Notes pogosto obnašal kot mačeha do Pepelke. Uboga Lotus je pri 29 letih hodila naokrog v raztrganih oblačilih in bosa. Okolica se ji je posmehovala in govorila: »Glej jo revico – lastna družina je ne mara, naokrog hodi kot živ mrtvec.« Čeprav je bila pridna, sposobna in vztrajna, so bili ljudje prepričani, da nima prihodnosti.

Proti koncu lanskega oktobra se je vse spremenilo. IBM je sklenil partnerstvo s korporacijo HCL, ki bo od zdaj skrbela za razvoj produktov Notes, Domino, Verse in Sametime. Prejšnje napovedi o tem, da bo podpora za IBM Notes 9.0.1 na voljo le do leta 2021, so zdaj postale smiselne. Domino z oznako 10 je namreč že tukaj. Niti leto dni ni minilo od napovedi velike renesanse produktov Domino, pa že lahko vidimo oprijemljive in pomembne dosežke.

Pod havbo

Razvoj različice IBM Domino 10 je dokazal izjemno sposobnost nove ekipe za to, da s kirurško natančnostjo definira in reši temeljne probleme. Bistvene novosti so povezane s strežnikom in pomenijo izjemen tehnološki skok naprej. Kaj se torej skriva pod pokrovom novega strežnika?

  • Obstoječim razvojnim orodjem je dodan Node.js. Za razvoj novih fleksibilnih poslovnih aplikacij in za postopno prenovo starejših bi težko izbrali boljše orodje. Pripovedke o pomanjkanju razvojnega znanja za obvladovanje in distribucijo rešitev na platformah IBM Domino zdaj res in v celoti izgubijo smisel, saj mladih in zagnanih programerjev z odličnim znanjem uporabe Node.js ne manjka. Izjemno koristni so tudi licenca MIT in repozitorij Github.
  • Možnost avtorizacije uporabnika v storitve, ki se izvajajo na strežniku Domino prek prijave Oauth 2.0. Integracije z drugimi sodobnimi sistemi in rešitvami bodo od zdaj tudi zaradi podpore Oauth 2.0 veliko enostavnejše in bodo odpravile dosedanje zahtevne rešitve »bypass«, ki so skrbele za ustrezno krmiljenje pravic uporabnikov, ki so se prijavljali z drugimi identitetami.
  • Možnost uporabe servisov REST API za branje podatkov, seznamov in vsebin iz baz IBM Domino in za pisanje oziroma izvajanje operacij. Ta možnost dobiva z verzijo 10 le sodobnejšo preobleko, saj je bila na voljo že v različici 9 in smo jo za prenos ključnih funkcionalnosti aplikacij Domino v spletne uporabniške vmesnike že uporabljali v okviru naše platforme SRC Next. Lažne informacije o tem, kako Domino ne omogoča standardnih metod za integracijo, so bile že do zdaj popolnoma brez vsake osnove, saj težko najdemo bolj standarden in fleksibilen integracijski mehanizem, kot je REST API.
  • Aplikacije Domino v računalniškem oblaku – podpora za zasebni oblak, možnost uporabe na AWS ali Azure in sodobne rešitve za konfiguracijo in nadzor aplikativnih rešitev v oblaku. Vgrajena podpora za SAML 2.0, New Relic in Docker nam daje enostavno in hitro možnost za selitev poslovnih rešitev poljubnih dimenzij iz lokalnih strežnikov v zasebne oblake.
  • Baze NSF, katerih velikost je bila do zdaj precej neprijetno omejena na 64 GB, bodo v verziji Domino 10 začasno še omejene na 256 GB, »roadmap« za verzijo 11 pa že predvideva popolno odpravo kakršnihkoli omejitev velikosti baz NSF. Posebno znanje za izvajanje poizvedb in vnosov v bazah NSF od zdaj ne bo več potrebno, saj nova verzija prinaša podporo za DQL, katerega sintaksa bo takoj dobro znana vsem, ki znajo sestaviti poizvedbo SQL oziroma zapis.

Odjemalec Lotus Notes v verziji 10 ni bil deležen kakšnih večjih sprememb. Med res uporabnimi novostmi je treba opozoriti na možnost pošiljanja elektronskih sporočil z zamikom, torej ob izbrani uri in možnost posredovanja vabil na sestanke uporabnikom, ki inicialno niso bili vabljeni. V elektronski pošti je uporabna novost tudi seznam elektronskih sporočil, razvrščen po pošiljateljih. Vse aplikacije, narejene za IBM Notes, bo od zdaj mogoče poganjati tudi na tablicah, kar bo enostavna in hitra rešitev za vse tiste, ki potrebujejo mobilni dostop in uporabljajo aplikacije, ki niso opremljene z velikim številom akcij in polj. Ključne funkcije zahtevnejših aplikacij bo verjetno še vedno bolj smiselno preseliti v spletne vmesnike, kar z orodji, ki so od zdaj na voljo, ne bo težko. SRC ima zdaj že bogate izkušnje s prenosom IBM Domino rešitev iz okolja Notes v spletni vmesnik, zato se lahko zanesete na to, da vam bomo z verzijo 10 lahko ponudili še enostavnejše in hitrejše migracije vaših obstoječih rešitev v obliko sodobnih spletnih aplikacij.

error

Če uživate v člankih, jih delite s prijatelji. Lepe stvari je lepo deliti.