Search
Close this search box.

Infrastrukturne rešitve v času karantene

Young woman in medical mask using laptop at home
Janez Gruden
Janez Gruden

Tehnični oddelek / infrastrukturne rešitve
CISCO CCIE

In potem je izbruhnilo še do nedavnega nepredstavljivo.  Posledično se je hipoma pomnogoterilo število strokovnjakov za zdravstvena, sociološka in državniška vprašanja. Večina v svetu informacijskih rešitev nima z izkazi podkrepljenega medicinskega vedenja več kot je potrebnega za vozniško dovoljenje; bolj izkušeni zaradi časovne distance posedujemo omejeno gimnazijsko poznavanje biologije in kemije; mladostniško zanimanje za anatomijo nasprotnega spola ni seglo dlje od principov za nadaljevanje vrste; vojaška tortura bio-kemičnega vojskovanja pa tudi ni bila prida  – zato se v službenem času držimo tistega kar znamo, t.j. IT infrastrukture. Ugibam, da je bila prav ljudska vsevednost povod za cehovski nadzor nad zdravniškim poklicem. Pametno, razvoj dogodkov je strašljiv.

Zakaj vključevati moderne rešitve za sodelovanje (slika, zvok, dokumenti) na varen način? Čemu velja razmisliti o učinkovitejšem prilagajanju infrastrukture potrebam aplikacij in poslovnim procesom? Kaj pomeni staviti na zasnovo varnih programsko razširljivih storitev na strukturiranih sistemih digitalnih arhitektur ter programabilni infrastrukturi za avtomatizacijo in orkestracijo standardiziranih procesov? Uvajanje novih tehnologij z oprijemljivo uporabniško izkušnjo naenkrat ne potrebuje več internih pojasnjevanj. Kakopak, odobritve investicij ostajajo. Denar je denar.

Izrabljena misel pravi, da nepredvidena situacija razkrije pomanjkljivosti in je samo nespameten ne poskuša videti kot priložnost za pogled z druge perspektive. Ampak v poenostavitvah je marsikdaj zrno modrosti. Prenekatera podjetja namreč že imajo veliko izkušenj s postavitvami IT okolij za delo od doma in konferenčnimi sistemi za sodelovanje ter izmenjavo informacij. Prav tako jim niso tuji pristopi programske podpre poslovno-tehnoloških procesov od zasnove in zagona storitev, do zaznave in obravnave napak ter odzivov na grožnje. V prakso vpeljujejo zametke »DevOps« kulture in hibridnih oz. oblačnih storitev v podatkovnih centrih. Podobno velja za zagotavljanje varnosti na način obravnave identitet z nivoji zaupanja; preverjanje izpostavljenosti ranljivostim; spremljanje incidentov z zajemom podatkov, analitiko in forenziko.

Navedeno ne naslavlja ničesar novega. Izkušnje pravijo, da smo za korenite spremembe dovzetni le nekaj tednov po izpostavljenosti šoku. Tokrat je drugače. Po vsebini in obsegu nikoli nismo bili soočeni s situacijo, ki jo je povzročila preselitev celotnih IT oddelkov v ilegalo domačih pisarn. V podpornih in razvojnih storitvenih dejavnostih se nekaj časa ne bomo videvali v živo, naj nam bo druženje in sodelovanje na človeški ravni še tako ljubo. Okoliščine ne bi mogle biti bolj ironične v poigravanju s pogosto zapisanimi strateškimi zamislimi, kako se za infrastrukturo v 2020 nadaljuje zgodba izgradnje poslovno usmerjene IT arhitekture in izzivi kako s tehnologijo izboljšati poslovni proces. Sedaj se nenadoma bojujemo, da ohranimo poslovne procese pri življenju. V isti maniri o težavnem učinkovitem upravljanju informacijske infrastrukture brez uvedbe določene stopnje programske podpore in poenostavitev vsakodnevnih operativnih postopkov. Nadalje, da zahtevnost postopkov pri dodeljevanju virov, neprilagodljiva infrastruktura, neprepustno omrežje, varnostne omejitve pogosto otežijo zagon novih aplikacij, ki ob prehodu iz razvojnega v realno okolje ne izpolnijo pričakovanj.

Kaj nas vodi do zaključka, da bomo uspešnejši pri iskanju rešitev raztreseni po bivališčih? Nuja oz. pomanjkanje alternativ! Odsotnost fizične prisotnosti naj ne bo nepremostljiva ovira, temveč zagon za modernizacijo procesov in odpravo navlake v infrastrukturi. Investicijska politika podjetij omotičnih od nenadne spremembe v poslovanju ima priložnost razbrati potencial novih tehnologij. V dnevih pred velikonočnim tednom lahko samo slutimo potek dogodkov ter se obnašamo odgovorno. Vprašanja kako se bo spremenil naš vsakdan, kakšne bodo sistemske spremembe v družbi, kako se bo odzval kapital in vloga partnerskih tehnoloških velikanov (Cisco, Microsoft, HPE, IBM…tudi Google, Amazon oz. »high-tech«), zastoj investicij in državni protekcionizem so dvomi, ki nas razjedajo tako na stran ponudnikov kot uporabnikov IT storitev.

Na koncu bo vse dobro; v kolikor temu še ni tako, nismo še na koncu. Čas, ki ga živimo ni bil zasnovan za življenje med zidovi. Resnici na ljubo smo prebivalci iz podeželja po desetletjih zastojev v primestnih kolonah izjemoma privilegirani z naravnim Tivoliji v okoliših;  Dekameroni 2020. Nikoli ni za vse enako, v mestih nekateri postajajo tesnobni, na vasi ostajajo nesrečni. Prihaja z zamikom. Moja prednosti dela od doma je okno skozi katerega lahko uzrem kozolec, kraj zapisa edinstvene povesti Martin Krpan. Prostodušen junak brez primere, dušebrižnikom navkljub,  ki ga v modernih časih obrekujejo zavoljo nekakšnih ne povsem zakonitih poslovnih nečednostih. V kolikor se želimo izviti iz situacije, bo posekana kakšna lipa samozaverovanosti oz. kdor ve in zna ne razdira praznih besed, temveč deluje (in investira). Na SRCu bomo v znanje in rešitve. Zdravi ostanite!

Preberite tudi

Pamet

Umetna inteligenca (UI) za avtomatizirano

Prijavi se na SRC novičke

Novice v svetu IT tehnologije

SRC Dogodek

Rešitve za prehod na Cloud-native IT infrastrukturo za digitalne platforme

9. april 2024 ob 9h

small_c_popup.png

Obvestilo o ponovni dostopnosti storitev

Vse uporabnike storitev v računalniškem oblaku obveščamo, da se vsi sistemi ponovno normalno odzivajo. Po doslej zbranih informacijah je ob izvajanju gradbenih del prišlo do prekinitve linije, na kar je programska oprema za upravljanje z diskovnim poljem odreagirala napačno. S pomočjo proizvajalca diskovnega sistema smo uspeli sanirati problem okrog 11h dopoldne. Zaradi velikega števila strežnikov, ki se nahajajo v računalniškem oblaku je ponovna vzpostavitev v polno funkcionalno stanje trajala okrog 50 minut.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate.