Search
Close this search box.

Kako smo se v podjetju spopadli z virusom

Miha Žerko, predsednik uprave SRC

Že ko sem bil majhen, se mi je zdela blazno imenitna navada, da se človeku, ki kihne, reče »na zdravje«. Ta drobna pozornost mi je pomenila enega temeljev spodobnega vedenja do ljudi. Zato sem z neustavljivim zanosom toliko trpinčil vse okoli sebe, predvsem pa starše, da če je nekdo doma kihnil, smo se drug drugemu drli »na zdravje«, tudi če sta bili med nami dve nadstropji ali dvoja zaprta vrata. Nikoli pa nisem izvedel, kaj so si o nas mislili sosedi.

Ljudje si govorimo »na zdravje« že okoli dva tisoč let. Na začetku so mislili, da ko kihnemo, iz telesa izločimo zle duhove, drugi so mislili, da se nam med kihanjem ustavi srce. V 6. stoletju pa naj bi med izbruhom Justinijanove kuge papež Gregor I. izdal dekret, naj se vsakemu, ki kihne, izreče blagoslov, se (z roko!) naredi križ pred usti in ga s tem zaščiti pred boleznijo.

Predstavljam si, da tokrat sicer ne bo tako hudo, kot je bilo takrat, vendar vseeno lahko rečemo, da bo pandemija novega koronavirusa ena od večjih prelomnic 21. stoletja. Ko to pišem (24. marca), je Slovenija v drugem tednu ekstremnih ukrepov omejevanja širjenja virusa. Pred tremi tedni v Sloveniji nismo imeli še nobenega registriranega primera okužbe. Na sestanku vodstva podjetja smo govorili o bližajoči se presoji ISO, sodelovanju na konferenci o kibernetski varnosti v Amsterdamu in predstavitvi statusa projekta naše nove bančne platforme v Beogradu. Potem pa se je vse obrnilo na glavo.

Po nakupu razkužil, bolj pogostem razkuževanju naših prostorov in konkretnem zmanjšanju števila sestankov v živo, smo se 13. marca odločili, da gremo v – nam računalničarjem tako domač izraz – »safe mode«. Uvedli smo delo od doma za skoraj vse zaposlene, kjer je to bilo mogoče. Na začetku je bilo nekaj porodnih krčev, a so jih naši inženirji hitro odpravili, čeprav je veliko naših strank v istem obdobju seveda prešlo na enako obratovanje in so potrebovale našo podporo. Lahko rečem, da smo razmeroma mirno v samo nekaj dneh prešli na delo na daljavo.

Ustanovili smo delovno skupino, ki ji rečemo SRC AntiVirus. V njej nas je 12 članov, ki pokrivamo vse funkcije podjetja. Imamo svojo klepetalnico in videokonferenco vsaka dva dni.

V naslednji fazi smo uvedli bolj učinkovit sistem medsebojnega obveščanja in odločanja. Ustanovili smo delovno skupino, ki ji rečemo SRC AntiVirus. V njej nas je 12 članov, ki pokrivamo vse funkcije podjetja. Vsak ima vsaj enega namestnika v primem, če zboli. Imamo svojo klepetalnico, kjer si lahko na hitro izmenjamo aktualne informacije, poleg tega pa še videokonferenco vsaka dva dni. Tam vsakič sproti preverjamo stanje vsakega dela podjetja. Po obveznem poročanju o zdravju sodelavcev vseh naših oddelkov se nato ukvarjamo z vprašanji, ki so takrat aktualna. Na primer, kdaj pridejo nove zaščitne maske, kako se zaščititi, če je treba opraviti poseg pri stranki, ali in kako lahko strankam zagotavljamo raven storitev skladno s pogodbami, ki jih imamo sklenjene, kako tudi v prihodnje zagotoviti skladnost z GDPR in podobno.

Glede na to, da se tako informacije o ukrepih države kot podatki o razvoju epidemije spreminjajo vsak dan, je nujno, da imamo vsi v naši skupini AntiVirus vselej enake informacije. Hkrati pokrivamo vse funkcije podjetja, tako da je verjetnost, da kaj spregledamo, manjša, hkrati pa so naše perspektive dovolj različne, da lahko vsak problem kakovostno obdelamo z več zornih kotov.

V naslednji fazi se bomo, žal, morali odzvati tudi na upad povpraševanja, zmanjšano plačilno disciplino in analizo ukrepov, ki jih bo sprejela država. Verjamem, da ne bo prijetno, verjamem pa tudi, da bomo v krogu skupine SRC AntiVirus znali sprejeti optimalne ukrepe, s katerimi bomo preživeli tudi to krizo, tako kot smo prejšnjo in tako kot bomo tiste, ki še pridejo. Samo da smo zdravi!

V zadnjih dnevih se veliko e-sporočil, ki jih dobim in pošljem, namesto z »lep pozdrav« konča z »ostani zdrav«. Kdo ve, morda bo to postal nov »na zdravje« leta 2020. Vsaka pozitivna misel šteje. Ostanite zdravi!

Prijavi se na SRC novičke

Novice v svetu IT tehnologije

Ostale novice

SRC infrastruktura »going digital«

V podjetju SRC se držimo načela rabe novih tehnologij v lastni hiši. Tudi zato odločitev za prehod na intuitivno omrežje nove generacije Cisco DNA, zgrajeno

Želite dvigniti vaš IT
na nov raven?

SRC Dogodek

Rešitve za prehod na Cloud-native IT infrastrukturo za digitalne platforme

9. april 2024 ob 9h

small_c_popup.png

Obvestilo o ponovni dostopnosti storitev

Vse uporabnike storitev v računalniškem oblaku obveščamo, da se vsi sistemi ponovno normalno odzivajo. Po doslej zbranih informacijah je ob izvajanju gradbenih del prišlo do prekinitve linije, na kar je programska oprema za upravljanje z diskovnim poljem odreagirala napačno. S pomočjo proizvajalca diskovnega sistema smo uspeli sanirati problem okrog 11h dopoldne. Zaradi velikega števila strežnikov, ki se nahajajo v računalniškem oblaku je ponovna vzpostavitev v polno funkcionalno stanje trajala okrog 50 minut.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate.