Kako smo se v podjetju spopadli z virusom

Deli novičko

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Miha Žerko, predsednik uprave SRC

Že ko sem bil majhen, se mi je zdela blazno imenitna navada, da se človeku, ki kihne, reče »na zdravje«. Ta drobna pozornost mi je pomenila enega temeljev spodobnega vedenja do ljudi. Zato sem z neustavljivim zanosom toliko trpinčil vse okoli sebe, predvsem pa starše, da če je nekdo doma kihnil, smo se drug drugemu drli »na zdravje«, tudi če sta bili med nami dve nadstropji ali dvoja zaprta vrata. Nikoli pa nisem izvedel, kaj so si o nas mislili sosedi.

Ljudje si govorimo »na zdravje« že okoli dva tisoč let. Na začetku so mislili, da ko kihnemo, iz telesa izločimo zle duhove, drugi so mislili, da se nam med kihanjem ustavi srce. V 6. stoletju pa naj bi med izbruhom Justinijanove kuge papež Gregor I. izdal dekret, naj se vsakemu, ki kihne, izreče blagoslov, se (z roko!) naredi križ pred usti in ga s tem zaščiti pred boleznijo.

Predstavljam si, da tokrat sicer ne bo tako hudo, kot je bilo takrat, vendar vseeno lahko rečemo, da bo pandemija novega koronavirusa ena od večjih prelomnic 21. stoletja. Ko to pišem (24. marca), je Slovenija v drugem tednu ekstremnih ukrepov omejevanja širjenja virusa. Pred tremi tedni v Sloveniji nismo imeli še nobenega registriranega primera okužbe. Na sestanku vodstva podjetja smo govorili o bližajoči se presoji ISO, sodelovanju na konferenci o kibernetski varnosti v Amsterdamu in predstavitvi statusa projekta naše nove bančne platforme v Beogradu. Potem pa se je vse obrnilo na glavo.

Po nakupu razkužil, bolj pogostem razkuževanju naših prostorov in konkretnem zmanjšanju števila sestankov v živo, smo se 13. marca odločili, da gremo v – nam računalničarjem tako domač izraz – »safe mode«. Uvedli smo delo od doma za skoraj vse zaposlene, kjer je to bilo mogoče. Na začetku je bilo nekaj porodnih krčev, a so jih naši inženirji hitro odpravili, čeprav je veliko naših strank v istem obdobju seveda prešlo na enako obratovanje in so potrebovale našo podporo. Lahko rečem, da smo razmeroma mirno v samo nekaj dneh prešli na delo na daljavo.

Ustanovili smo delovno skupino, ki ji rečemo SRC AntiVirus. V njej nas je 12 članov, ki pokrivamo vse funkcije podjetja. Imamo svojo klepetalnico in videokonferenco vsaka dva dni.

V naslednji fazi smo uvedli bolj učinkovit sistem medsebojnega obveščanja in odločanja. Ustanovili smo delovno skupino, ki ji rečemo SRC AntiVirus. V njej nas je 12 članov, ki pokrivamo vse funkcije podjetja. Vsak ima vsaj enega namestnika v primem, če zboli. Imamo svojo klepetalnico, kjer si lahko na hitro izmenjamo aktualne informacije, poleg tega pa še videokonferenco vsaka dva dni. Tam vsakič sproti preverjamo stanje vsakega dela podjetja. Po obveznem poročanju o zdravju sodelavcev vseh naših oddelkov se nato ukvarjamo z vprašanji, ki so takrat aktualna. Na primer, kdaj pridejo nove zaščitne maske, kako se zaščititi, če je treba opraviti poseg pri stranki, ali in kako lahko strankam zagotavljamo raven storitev skladno s pogodbami, ki jih imamo sklenjene, kako tudi v prihodnje zagotoviti skladnost z GDPR in podobno.

Glede na to, da se tako informacije o ukrepih države kot podatki o razvoju epidemije spreminjajo vsak dan, je nujno, da imamo vsi v naši skupini AntiVirus vselej enake informacije. Hkrati pokrivamo vse funkcije podjetja, tako da je verjetnost, da kaj spregledamo, manjša, hkrati pa so naše perspektive dovolj različne, da lahko vsak problem kakovostno obdelamo z več zornih kotov.

V naslednji fazi se bomo, žal, morali odzvati tudi na upad povpraševanja, zmanjšano plačilno disciplino in analizo ukrepov, ki jih bo sprejela država. Verjamem, da ne bo prijetno, verjamem pa tudi, da bomo v krogu skupine SRC AntiVirus znali sprejeti optimalne ukrepe, s katerimi bomo preživeli tudi to krizo, tako kot smo prejšnjo in tako kot bomo tiste, ki še pridejo. Samo da smo zdravi!

V zadnjih dnevih se veliko e-sporočil, ki jih dobim in pošljem, namesto z »lep pozdrav« konča z »ostani zdrav«. Kdo ve, morda bo to postal nov »na zdravje« leta 2020. Vsaka pozitivna misel šteje. Ostanite zdravi!

Prijavi se na SRC novičke

Novice v svetu IT tehnologije

Ostale novice

Želite dvigniti vaš IT
na nov raven?

SRC sistemske integracije d.o.o.

Tržaška cesta 116
1001 Ljubljana, Slovenija

T: +386 1 600 7000
F: +386 1 423 4173
E: info@src.si

Vaše mnenje nam je izredno pomembno!

Ste bili s storitvami naših sodelavcev zelo zadovoljni? Mislite, da je še prostor za izboljšave?

small_c_popup.png

Vaše mnenje

Ste bili s storitvami naših sodelavcev zelo zadovoljni?
Mislite, da je še prostor za izboljšave?

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate.